Olin juuri aikeissa kirjoittaa Venäjän harjoittamasta georgialaisten sorrosta, kun kuulin Anna Politkovskajan murhasta. Politkovskaja on vastikään löydetty ammuttuna kotitalostaan.

Politkovskaja oli Novaja Gazeta -lehden toimittaja, joka kirjoitti rohkeasti erilaisista venäläisen yhteiskunnan ongelmista. Ihmisoikeusloukkauksiin ja etenkin Tshetshenian tilanteeseen puuttuminen tekivät Politkovskajasta tunnetun myös Suomessa.

Iida Simes kommentoi ystävänsä murhaa STT:lle:
- Tämä on niin surullista ja väärin. Anna itse sanoi jo ensimmäisellä vierailullaan Suomessa, että aina hänellä oli pelko, ei vain Tshetsheniassa vaan myös kotona Moskovassa. Yksi hänen isoimpia huoliaan oli huoli hänen aikuisten lapsiensa puolesta, ja he olivat huolissaan äidistään.

Valitettavasti huoli ei ollut turha.

Vaikkei ampujaa olekaan vielä löydetty, ei liene vaikea arvata syyllisiä. Kiitti vitusti, Putin.

---
Venäjällä ei mene muillakaan hyvin. Meininki alkaa muistuttaa ikävällä tavalla eräänkin kansallissosialistisen valtion kansallisuusvainoja. Aamun lehti kertoo, että miliisi on pyytänyt moskovalaisia kouluja laatimaan listan georgialaisista oppilaista. Näin miliisi voisi lasten avulla jäljittää vanhemmat, jotka saattavat olla laittomia siirtolaisia. Miliisi on lisäksi tehnyt tarkastuksia georgialaisten omistamiin yrityksiin. Myös georgialaisia torikauppiaita on tarkastettu, samoin taiteilijoita on kiusattu eri tavoin.

Lehden mukaan Venäjä on karkoittanut viikossa lähes 500 laitonta venäläistä siirtolaista. Venäläisen uutistoimiston mukaan Pietarin miliisi on saanut käskyn "löytää ja karkottaa mahdollisimman suuri määrä Georgian kansalaisia" eikä Venäjän maahanmuuttovirasto enää myönnä työ- ja oleskelulupia georgialaisille. Myös liikenne- ja muut yhteydet Georgiaan on katkaistu. Paitsi siis menomatkat georgialaisten osalta.

PÄIVÄN HYVÄ TYÖ: Amnestyn sivuilla voi vaatia pääministeri Vanhasta puuttumaan Venäjän ihmisoikeustilanteeseen.