Tiibet puhutti tänään eduskunnassa hallituksen kyselytunnilla.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyrynen kertoi mielipiteenään, että "Tiibet on osa Kiinaa". Että tulipa siinä sentään joku kanta kerralla selväksi. Ikävä vaan, että on niin typerä kanta.

Pääministeri Vanhanen puhui paljon, muttei sanonut juuri mitään. Kysymyksiä kyllä oli. Pääministeriltä kysyttiin parikin kertaa valtiojohdon nihkeydestä tavata Dalai-lamaa. Tässä dialoginpätkät.

  • Kimmo Sasi: 
    "-- Ja kolmanneksi, tähän asti on ollut selkeä kielto, että suomalaiset ministerit eivät tapaa Dalai Lamaa. Oletteko valmis siihen, että jatkossa suomalaiset ministerit voivat tavata Dalai Laman, ja pitäisikö meidän lähettää ministeri, kuten Yhdysvaltain kongressin ja edustajainhuoneen puhemies oli tapaamassa Dalai Lamaa, nyt tapaamaan Dalai Lamaa?"
  • Matti Vanhanen: 
    "Arvoisa puhemies! Itse asiassa tieto siitä, että olisi ministereille kielto tavata Dalai Lamaa taitaa olla minulle uusi tieto. Asiaa joka kerta, kun mahdollisia kutsuja on, käsitellään erikseen. --"

    [...]
  • Heidi Hautala: 
    "Arvoisa puhemies! Ei ole tarkoitus saattaa ketään yksittäisiä, minkään tähänastisen valtioneuvoston jäseniä ikävään tilanteeseen, mutta me kaikki tiedämme sen, että toistaiseksi yksikään valtioneuvoston jäsen ei ole virallisesti voinut tavata Dalai Lamaa, kun hän on täällä useamman kerran käynyt. Kulttuuriministeri Anderssonille järjestettiin taidenäyttelyn avajaiset, koska se oli sopivan ei-poliittinen tilaisuus, ja muistaakseni ympäristö- ja kehitysministeri Haavistolle annettiin lupa tavata Dalai Lamaa valtion rajojen peräti ulkopuolella. Nyt kysynkin:
    Jos hänen pyhyytensä Dalai Lama vielä tulee Suomeen - hänellä on itse asiassa sellainen aikomus, että hän tulee tänne lähivuosina, ehkä tämän hallituksen aikana - niin voisiko nyt, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel esimerkiksi on suostunut ottamaan vastaan Dalai Laman, niin ehkä nyt sitten löytyisikö Suomen hallituksesta rohkeutta tällaiseen ihan päivänvalossa ja maan rajojen sisäpuolella ja jopa virallisessa rakennuksessa tapahtuvaan tapaamiseen?"
  • Pääministeri Matti Vanhanen: 
    "Arvoisa puhemies! Eikä tuossakaan kysymystä ollut.
    Jokainen vierailu, jokainen kutsu, tapaamispyyntö käsitellään aina erikseen ministerikohtaisesti, kun tilanne tulee eteen. Kun kysyjä käytti sanaa rohkeus, niin en oikein osaa mieltää tätä termiä tähän aiheeseen."

Jos minulla olisi mahdollisuus tavata Dalai-lama, niin ilman muuta suostuisin. Saattaisin jopa kiljua riemusta.